Hsb Brf. Heda, Nytorpsvägen 194, 585 73 Ljungsbro info@brfheda.se 0768-96 80 20

Fjärrvärme / Värmesystem

Fjärrvärmen levereras av Tekniska Verken i Linköping. Lägenheterna värms upp med vattenburna radiatorer. För att radiatorerna ska ge tillräcklig effekt är det viktigt att termostaterna inte täcks för med möbler och gardiner.

Att kostnaden för värme och varmvatten ingår i din månadsavgift innebär inte att den är gratis. Det är en kostnad som föreningen betalar och nivån för denna kostnad påverkar direkt månadsavgiften. Därför är det viktigt att alla försöker hålla denna kostnad nere genom att inte slösa på värme och varmvatten.  Det finns flera tips till hur du kan minska din förbrukning under punkten ”Energispar”.

Så här fungerar vårt värmesystem:

Långsamt uppvärmningssystem: Vårt system är väderprognos styrt via Kiona. Att hålla rätt temperatur inomhus kan vara en utmaning, särskilt när temperaturen ligger nära nollan. Vårt värmesystem är stort till ytan, vilket innebär att det tar tid att få hela systemet igång. Det kan ta flera timmar upp till ett dygn innan värmen sprider sig fullt ut i hela fastigheterna. Vi har ett prognosstyrt system och runt nollan är det svårt för systemet att veta om det ska skjuta på värme eller bromsa. Därför är det viktigt att vara tålmodig under höst, vinter och vår.

Täta fönster och dörrar: Många boende har tätat sina fönster och dörrar, något som kanske inte alla har gjort. Detta är en positiv åtgärd för att behålla värmen inomhus. Däremot kan det ibland kännas kallt och ruggigt även när du är inomhus. Om du upplever att det är kallt i din lägenhet, se till att inte placera stora möbler framför elementen eller hänga tjocka gardiner som täcker dem. För att värmen ska spridas effektivt måste elementen vara fria från hinder. Om elementen täcks kan deras termostater tro att det är tillräckligt varmt och därmed minska värmeutsläppet.

Fungerar inte elementen vid minusgrader? Innan du gör en felanmälan, försök att lufta elementet och kontrollera om termostaten är blockerad eller att tapp under termostaten har fastnat. Har du tätat fönster och dörrar ordentligt, se till att allt är i sin ordning innan du rapporterar ett problem det är den vanligaste orsaken hos oss.

Stor bostad och kyla: Om du bor i en större bostad kan det vara vanligt att vissa rum känns kallare, särskilt om de inte används regelbundet. Värmen i rummet fördelas jämnt över tid, och om ingen är där för att generera värme, kommer temperaturen att sjunka tills den når en jämvikt med omgivningen. Det är viktigt att förstå detta, särskilt om du bor ensam i en större bostad eller om ingen är hemma mellan specifika tider. I dessa fall kan det ta längre tid att värma upp hela bostaden.

Vårt mål är att se till att du har en behaglig temperatur i ditt hem och förhindra onödig energiförbrukning. Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att få ut mesta möjliga av ditt värmesystem.